fredag 9 december 2011

Pepparkakans dag idag den 9 December

Idag är det pepparkakans dag och jag hoppas att många firar den genom att äta ohämmade mängder pepparkakor! 
Om ni missat det så har ni givetvis chansen att fortfarande bli snälla till julafton, men då får ni verkligen äta många pepparkakor från och med nu.


Det var företaget bakom Annas Pepparkakor som grundade Pepparkakans dag den 9 december 2006 i samband med prisutdelningen av tävlingen ”Sveriges snällaste”. 
Tävlingen gick ut på att svenska folket skulle nominera någon i sin närhet som gjort något extra snällt för en medmänniska.



Pepparkakans dag får bli en påminnelse till oss alla att vi ska vara snälla mot varandra. Den kryddstarka kakan är ett av våra äldsta bakverk med anor långt tillbaka till medeltiden, då den verkligen innehöll peppar och användes som medicin.
 

Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. 
De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen och kryddorna i pepparkakan underlättade det hela. 

På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkol, cederolja, citron- och pomeransskal.

Pepparkakan är en önskekaka
 
Under medeltiden uppkom en lek kring ätandet av pepparkakor. 
Den lever kvar än idag och förknippas mest med julafton och att önska sig en julklapp. 



Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.

Man blir snäll av att äta pepparkakor                                                      



Pepparkakor i siffror
169,5 miljoner kronor spenderades på pepparkakor förra året mellan vecka 42 och 52 i dagligvaruhandeln. Allra mest pepparkakor köper 
Svenskarna inför 1:a advent och i samband med Lucia. 
9 miljoner pepparkaksförpackningar säljs genom den svenska dagligvaruhandeln under julmånaderna.
Källa: www.icakuriren.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar